7 Tips voor als je begint met surfen

Ben jij net begonnen met surfen? Surfen is een onwijs leuke sport die iedereen kan leren! Maar surfen kan ook een lastige sport zijn om te leren. Het kost tijd en geduld voor je het echt onder de knie hebt. Met deze 7 tips heb je binnen no time de basics van het surfen onder de knie en ben je helemaal stoked om het water in te gaan! 

7 tips voor als je begint met surfen;

1. Neem les bij een goede surfschool

Een goed begin is maar het halve werk en het halve werk is maar de helft. Begin daarom altijd met surfles bij een goede surfschool. Vraag aan mensen om je heen of zij een fijne surfschool weten. Wanneer je in het buitenland bent kan je het vragen in je hotel of aan lokale surfers op het strand.

Tijdens een surfles krijg je stap voor stap de basis van het surfen uitgelegd. De leraar kijkt constant met je mee, hiermee voorkom je direct dat je verkeerde gewoontes aanleert, zoals bijvoorbeeld opstaan via je knieën.

Daarnaast weet de surfleraar alles af van de specifieke spot. Bij welk getij de beste golven zijn en of er bijvoorbeeld rotsen of reef zijn waar je rekening mee moet houden. Een les doe je vaak met een groep, super gezellig om met meer mensen te leren surfen en zo ervaringen te delen! 



2. Oefen thuis de pop-up

De pop-up is een van de belangrijkste onderdelen van het surfen. Daarom is dit het eerste onderdeel dat je leert wanneer je begint met surfen. Ook al lijkt het soms nog zo gemakkelijker, een goede pop-up leer je jezelf niet 1,2,3 aan. 

Er zijn verschillende manieren om de pop-up te leren, afhankelijk van hoeveel kracht je hebt kan het zijn dat je in een keer omhoog springt, of dit juist in stapjes doet. Tijdens je surfles wordt een methode die het beste bij jou past aangeleerd. Als je dit snel onder de knie wilt hebben, is er maar een ding dat je kan doen en dat is; oefenen, oefenen en oefenen! 

Ga bijvoorbeeld elke ochtend 30 keer de pop-up doen voor de spiegel, zo kan je goed in de gaten houden of je het goed doet. Kijk YouTube filmpjes over de pop-up en ga hiermee oefenen. Gegarandeerd dat het de volgende keer in het water een stuk beter gaat! 

Bekijk hier een kort filmpje over hoe jij de pop-up kunt oefenen!

3. Bedenk dat iedereen ooit een beginner was (Ja ook de pro’s!).

Wanneer je begint met surfen is het makkelijk jezelf te gaan vergelijken met andere surfers in het water. 
Je ziet goede surfers met het grootste gemak surfen, dat je soms het idee krijgt dat zij nooit een beginner zijn geweest. Gelukkig is iedereen ooit begonnen met surfen op een grote, lompe softtop. 

Dit zijn de 8 beste beginner surf stranden in Spanje!

’In die twee uur had ik misschien vier golven gepakt, uitgaande van 10 seconden dat ik daadwerkelijk op de golf stond, had ik in een sessie van twee uur tijd maar 40 (!) seconden op een golf gestaan!’’

4. Gun jezelf de tijd om te leren surfen

Leren surfen kost nu eenmaal veel tijd. Er zijn zoveel factoren die te maken hebben met of je wel of niet die ene golf te pakken krijgt. Dit  kun je niet allemaal in een week les of zomer surfen onder de knie hebben. 
Sommige surfers doen er jaren over om een bepaalde golf te kunnen surfen. Probeer te genieten van het proces en wees trots op jezelf elke keer dat je iets nieuws hebt geleerd.

Een tijdje geleden baalde ik ontzettend, na weer een sessie van twee uur in het water had ik het gevoel alsof ik niets had geleerd. Toen zei Jesse iets waardoor ik heel anders naar mijn progressie ging kijken. Hij vroeg aan mij hoeveel tijd ik daadwerkelijk had doorgebracht op een golf, van die twee uur in het water.

In die twee uur had ik misschien vier golven gepakt, uitgaande van maximaal 10 seconden dat ik daadwerkelijk op de golf stond, had ik in een sessie van twee uur tijd maar 40 (!) seconden op een golf gestaan! Dus maar 40 seconden de tijd gehad om iets te leren op de golf. Niet zo gek dus dat progressie maken soms zo lang duurt.

Illustratie ter promotie van de surfshop

5. Zoek de juiste surfspots 

Elke surfspot is anders en sommige spots zijn beter voor een beginner dan andere. Als beginner wil je het liefst een zandondergrond hebben met weinig stroming en milde golven. Zo zorg je voor een veilige surfsessie en heb je minder kans om angst te krijgen voor bijvoorbeeld een rif ondergrond, flinke stromingen of te hoge golven.

Doe altijd voor je het water ingaat onderzoek naar wat de beste spots zijn voor jou en vraag locals op het strand naar bijzonderheden als je eenmaal op de spot bent. Op sommige plekken zitten er veel rotsen die bij hoogwater niet goed zichtbaar zijn of juist veel rif, dit kan voor gevaarlijke situaties en schrammen zorgen. Op Magic Sea Weed staan van bijna alle surfspots ter wereld de condities beschreven.

Dit zijn de 8 beste beginner surfspots in Spanje

6. Geen vooruitgang is ook vooruitgang. 

Niet elke dag dat jij in het water doorbrengt gaat het even goed. De ene dag pak je nog met gemak een paar golven en de andere dag voelt het alsof niets lukt en je geen vooruitgang boekt. 

Elke dag zijn de condities net iets anders. Het waait misschien harder of vanuit een andere richting, de golven zijn een stuk groter of de stroming is een stuk heftiger dan de keer ervoor. 
Dit zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het surfen de ene dag een stuk beter of slechter gaat dan de keer ervoor! 

Zelfs op de dagen dat je het gevoel hebt dat je geen vooruitgang maakt, maak je nog vooruitgang. Je bent in het water, je leert omgaan met andere omstandigheden en je observeert het komen en gaan van de golven. Surfen draait niet alleen om op zoveel mogelijk golven te staan, maar ook om alle factoren rondom het surfen. Denk aan peddelen, jouw positie in de line-up en het lezen van de voorspellingen en golven.

‘’Plezier hebben en genieten in het water is altijd belangrijker dan welke maat surfboard je hebt.’’

7. Liever te lang op een groot surfboard dan te snel op een klein board surfen. 

Je eerste keren opstaan en je eerste bochten naar links en naar rechts. Je zal het hoogstwaarschijnlijk beleven op een softtop. We begrijpen dat een klein surfboard er een stuk beter uitziet voor op je Instagram foto’s, maar het zal je vooruitgang niet snel goed doen.

Bouw daarom langzaam af naar een kleiner board. Sta je vol zelfvertrouwen op je softtop en gaat het naar links en rechts bochtjes maken je goed af? Probeer dan eens een 7.6 harddeck surfboard uit, gaat dit helemaal goed? Dan kan je nog een maatje kleiner gaan. Gaat het niet zoals je had verwacht en heb je minder plezier in het surfen? Ga dan weer terug naar je softtop.

Plezier hebben en genieten in het water is altijd belangrijker dan welke maat surfboard je hebt!

Surfen komt met erg veel surftermen, vooral in het begin kan het lastig zijn alle surf ”slang’‘ te begrijpen. We’ve got your back! Lees hier ons grote surftermen A-B-C!

En nu surfen!

Wanneer je met deze 7 tips aan de slag gaat, zal je merken dat het surfen je steeds beter afgaat en je binnen no-time zelfverzekerd in het water ligt. Heb je zelf een tip die ontbreekt in deze lijst? Laat het ons weten via onze instagram!

Ga voorbereid op surfvakantie met deze handige checklist

Goedkope vliegtickets? Check onze vergelijkingstool en bespaar geld voor extra surflessen of een nieuw wetsuit.

De beste surfkampen over de hele wereld. Boek nu voor jouw ultieme surfervaring.

Flexibel en gemakkelijk van spot naar spot reizen? Huur een auto voor jouw surftrip via onze betrouwbare partners.

Geen zorgen op surfreis? Bekijk en vergelijk de beste reisverzekeringen op onze website.

Score de beste golven door de actuele surfvoorspellingen te checken op deze website.

Bekijk onze ultieme inpaklijst om er zeker van te zijn dat je alles meeneemt wat je nodig hebt.

Foto van auteur
Over de schrijver
Het is bijna oneerlijk dat we leren om volwassen te zijn, want kind zijn is zoveel leuker! Het liefst ben ik hele dagen op het strand aan het surfen of kitesurfen. Elke dag de zon in de zee zien zakken, met een fles rode wijn of een goed boek gaat namelijk nooit vervelen. Altijd opzoek naar nieuwe avonturen met hond Bo & Jesse, ben ik net zo lief in de besneeuwde bergen als op het strand.