Welke vinnen heb ik nodig voor mijn surfboard? Deze vraag hoor ik vaak bij beginnende, maar ook bij gevorderde surfers. Vinnen hebben namelijk veel invloed op de prestaties van je surfboard. Het kiezen van de juiste vinnen zijn bepalend voor jouw succes op de golf! In dit artikel help ik je bij de zoektocht naar het vinden van de juiste vinnen voor je surf stijl en je board.
Wat is het doel van vinnen?
Stel je eens voor om een surfboard te surfen zonder vinnen; lastig om te sturen en grip te behouden op de golf. Vinnen hebben namelijk twee belangrijke functies die bijdragen aan controle en wendbaarheid.
Functie 1: Stabiliteit
Door het plaatsen van een vin onder je board, heb je onder water meer weerstand. Deze weerstand helpt te voorkomen dat je board zijwaarts gaat glijden tijdens het “down the line” surfen van de golf. Het creëert ook een draaipunt waar de surfer zijn gewicht naar toe kan verplaatsen bij het inzetten van een bocht, zonder risico dat zijn “tail” wegglijdt.
Functie 2: Lift (optillen)
Lift zorgt voor meer snelheid en grip op de golf. Voornamelijk de zijvinnen worden aangesproken bij deze functie. Ze zorgen namelijk niet alleen voor weerstand, maar hebben ook een aerodynamische vorm zoals een vliegtuig vleugel en hierbij dus op een vergelijkbare manier lift generen. Je zult zien dat zijvinnen en een vliegtuigvleugel aan een kant gebogen zijn en vlak aan de andere kant. Dit zorgt voor lift in een specifieke richting, voor vinnen richting de golf kant (zie de afbeelding hier onder).
In een later artikel ga ik dieper in op de functie van lift en welke toegevoegde waarde dit heeft in combinatie met de vorm van je surfboard.
Glassed-in of verwisselbare vinnen
Nog niet zo lang geleden kwamen de vinnen “glassed-in” bij je surfboard, wilde je deze vervangen, dan moest je het gehele surfboard vervangen. Niet heel praktisch, al zeg ik het zelf. Tegenwoordig kun je vinnen eenvoudig wisselen en ruilen voor andere vinnen. Dit maakt het een stuk makkelijker om verschillende vinnen uit te proberen. Voordat je begint met het uittesten van vinnen moet je er zeker van zijn dat de vinnen bij je surf stijl en surfboard passen.
Laten we beginnen met je surfboard. Belangrijk is om te weten welk soort vinnen doos er in de onderkant van je board zit. Om er zeker van te zijn dat ze in je board passen. Momenteel zijn er drie soorten systemen die in het algemeen worden gebruikt, zeker bij shortboards. Bij longboards heb je meer variatie in de systemen.
Dit zijn de drie meest voorkomende vin systemen:
Futures – Ook wel “single tab” genoemd, dit heet zo omdat er maar een gedeelte is dat de vin doos in gaat. Dit kun je goed zien op de afbeelding hieronder.
FCS I – Ook bekend onder de naam “two tab“. Dit is het oude systeem van FCS en wordt tegenwoordig minder vaak gebruikt.
FCS II – Tegenwoordig het meest voorkomende systeem op de nieuwste modellen. Bij het vernieuwde FCS II systeem hoef je niet meer gebruik te maken van een vin sleutel (fin key) om de vinnen te bevestigen aan je board. Deze ‘plug’ je in je surfboard en vergrendelen zichzelf door het vernieuwde systeem.
Welke maat vinnen
Weet jij hoeveel je weegt? Een vraag die je niet snel aan iemand vraagt, maar toch belangrijk is bij het kiezen van de juiste vinnen. Ben je wat groter en zwaarder dan heb je namelijk grotere vinnen nodig. Dit zorgt voor extra grip en meer weerstand in het water. Op dezelfde manier; als je kleiner of lichter bent heb je een kleinere vin nodig om wendbaar te blijven. Bij de aankoop van surf vinnen voor je shortboard zie je de richtlijnen van de maat op basis van je gewicht staan.
Dit zijn de richtlijnen voor FCS en Futures vinnen:
Maat tabel voor FCS-vinnen:
- XS: < 55 kg
- S: 55-70 kg
- M: 65-80 kg
- L: 75-90 kg
- XL: 85+ kg
Maat tabel voor Futures vinnen
- XS: 34-52 kg
- S: 48-70 kg
- M: 65-88 kg
- L: 80+ kg
Vin configuratie
In het Engels fin set-ups. Ik ga voor een tussenweg en gebruik: vin set-up. Bij de meeste “fabriek” surfboards wordt vooraf bepaald welke vin set-up deze surfboards krijgen. In een aantal gevallen kan je zelf kiezen welke set-up je onder je board wilt. Voor je deze keuze maakt, wil je natuurlijk weten welke verschillende mogelijkheden er zijn!
De vijf meest voorkomende vin set-ups:
Single fin (enkele vin)
De meest klassieke vin is de single fin, dit is een enkele vin en wordt het meest gebruikt onder een longboard. Draaien met een enkele vin is beperkt doordat deze vinnen groot en lang zijn. Enkele vinnen zijn super voor het maken van grote langzame bochten, dit voelt heel soepel aan. Als je niet gewend bent met deze set-up te surfen kan het instabiel aanvoelen. Enkele vinnen zorgen in het algemeen voor stabiliteit en controle voor je longboard.
Longboard vin boxen zijn langer en zijn meestal verstelbaar. Dit zorgt ervoor dat je de vin naar voren kan bewegen voor een losser gevoel, of verder naar achteren voor meer controle.
Ideale omstandigheden voor de enkele vin: kleine of langzame hogere golven.
Twin fin (twee vinnen)
Twee vinnen zijn stabieler dan een enkele vin en maken je surfplank speels en wendbaar. Deze set-up wordt vaak gebruikt onder shortboards om meer snelheid te genereren. Voor grotere golven zijn ze minder ideaal. Je surfboard kan los aanvoelen en er is een grotere kans dat je tail (staart) van je surfboard kan weg glijden. Het surfen van een Twin fin geeft een skater like gevoel en is ideaal voor langere uitgelijnde bochten.
Ideale omstandigheden voor de twin fin: kleine tot hoofd hoge golven.
Thruster fin (drie vinnen)
De Australiër Simon Anderson kwam in 1980 met het idee om te surfen met twee zijvinnen en een middenvin van gelijke hoogte. De extra vin in het midden zorgt voor nog meer stabiliteit en wendbaarheid, maar ook voor meer weerstand waardoor je snelheid verliest.
Deze set-up heeft een grote rol gespeeld in de evolutie van high performance surfen, waardoor veel radicale manoeuvres mogelijk zijn. Het is een allround set-up die je kan gebruiken voor een breed arsenaal aan boards en golven.
Ideale omstandigheden voor de thruster fin: veel soorten omstandigheden. Perfect in voorspelbare steile en krachtige golven. Wordt ook veel gebruikt voor het surfen van barrels!
Quad fin (vier vinnen)
De set-up met vier vinnen heeft kenmerken van zowel de ‘twin fin’ als ‘thruster’. Wanneer de achterste vinnen meer naar voren zijn geplaatst en dichter bij de rails, is dit de set-up voor kleine (zwakke) golven.
Dit zorgt ervoor dat je snelle bochten kan maken en makkelijker meer snelheid kan generen. Dit is vergelijkbaar met de bochten op een “twin fin” maar met extra controle.
De twee extra vinnen bij je rails zorgen voor extra stabiliteit en grip, ideaal voor het surfen van hoge, steile en holle golven. Je eerste surfsessie met een quad set-up kan wat rommelig en los aanvoelen.
Ideale omstandigheden voor de quad fin: veel soorten omstandigheden. Krachtige, steile, holle, golven, Groot en kleine golven maar ook barrels.
Five fin (vijf vinnen)
Sommige boards worden geleverd met een vijf vinnen set-up. Dit geeft je de optie om te kunnen kiezen tussen thruster en quad. Kelly Slater (pro surfer), heeft er echter voor gekozen om een trailer (kleine vin) tussen de quads te plaatsen, waardoor hij een board met 5 vinnen surft. Alle neerwaartse snelheid van een quad met de surfervaring van een thruster! Dit is nog niet gebruikelijk in de surfwereld.
Voor welke vinnen ga jij?
Na het lezen van dit artikel weet jij meer over de functie van vinnen op een surfboard (stabiliteit & lift). Ook het verschil tussen glassed-in en verwisselbare vinnen kan je nu dromen, samen met de verschillende soorten vin set-ups. Iedere surfer heeft zijn eigen unieke stijl en voorkeur, de juiste vinnen zijn hier een onderdeel van.
Probeer eens een ander soort vinnen onder je surfboard, misschien voelt het alsof je een geheel nieuw board surft! Voor welke vinnen ga jij? Ik ben benieuwd waar jij mee surft en wat jouw voorkeur heeft, laat het me weten in de reacties!
Ga voorbereid op surfvakantie met deze handige checklist
Goedkope vliegtickets? Check onze vergelijkingstool en bespaar geld voor extra surflessen of een nieuw wetsuit.
De beste surfkampen over de hele wereld. Boek nu voor jouw ultieme surfervaring.
Flexibel en gemakkelijk van spot naar spot reizen? Huur een auto voor jouw surftrip via onze betrouwbare partners.
Geen zorgen op surfreis? Bekijk en vergelijk de beste reisverzekeringen op onze website.
Score de beste golven door de actuele surfvoorspellingen te checken op deze website.
Bekijk onze ultieme inpaklijst om er zeker van te zijn dat je alles meeneemt wat je nodig hebt.