Surf Etiquette – De 7 belangrijkste surfregels die je moet weten

Twijfel je soms nog aan wie er voorrang heeft in het water? Elke sport heeft zijn eigen regels, zo ook surfen. Alleen zijn deze regels, ook wel de surf etiquette genoemd, meestal ongeschreven en kunnen ze verschillen van plek tot plek. Iedere surfer zou deze 7 belangrijkste regels moeten kunnen dromen, om zo ongelukken te voorkomen en optimaal plezier te hebben tijdens het surfen.

Dit zijn de belangrijkste surfregels, na de opsomming volgt een uitgebreide uitleg op iedere regel.

1. Kies de surfspot die bij je surf niveau past

Zorg ervoor dat je een surfspot kiest die bij je eigen niveau past. Als beginner kies je ervoor om kleine golven met weinig kracht te surfen. Zo heb je minder snel de kans om angst te creëren. Golven die te groot voor je zijn kunnen flink intimiderend zijn. Het laatste wat je wilt is angst krijgen voor golven en bang zijn voor je volgende surfsessie.

Overschat je eigen skills niet en ga niet te snel voor de grote golven. Grote, holle golven vereisen nu eenmaal ervaring, ze breken snel en met veel kracht. Het kiezen van de juiste surfspot en het lezen van de surf voorspellingen is in het begin niet gemakkelijk. Vraag bij twijfel om advies aan een ervaren surfvriend of surfleraar. Iemand die je kan helpen met het lezen van de voorspelling en die je adviseert over de spot.

Ga je surfen in Spanje en op zoek naar de beste surfspots? In dit artikel heb ik onze favoriete surfspots in Spanje voor je op een rijtje gezet.

2. Drop niet in op andere surfers 

De surfer die het dichtst bij de “peak” ligt, en de meeste kans heeft om de langste golf te surfen heeft voorrang. Deze surfer heeft prioriteit over deze golf. Peddel je voor een golf en je ziet iemand tussen jou en de peak, stop dan met peddelen en laat de surfer met prioriteit voor gaan. Zo ben je er zeker dat je niet in dropt.

Als de surfer het dichtst bij de peak, de golf niet kan pakken. Dan heeft de surfer die nu het dichtst bij de peak ligt het recht om voor de golf te peddelen. Drop-ins kunnen gevaarlijk zijn en voor frustraties en botsingen zorgen. Met in het ergste geval verwondingen. Dit wil je natuurlijk niet voor jezelf en anderen. Kijk daarom altijd goed of er al een surfer op de golf staat of hiervoor aan het peddelen is (dichter bij de peak), voor je de golf pakt.

Wanneer je toch, per ongeluk, bij een andere surfer in dropt, geen stress. Het is nog niet te laat. Ga uit de golf door je board over de schouder van de golf te sturen, met een beetje geluk ben je nog niet tot last geweest voor de andere surfer.
Heb je nog niet de skills om uit de golf te sturen, spring dan nooit van je board af. Je board is dan oncontroleerbaar en kan gevaarlijk zijn voor de surfer die op de golf staat. Blijf staan op je board en probeer in een rechte lijn, zonder manoeuvres, de golf uit te surfen. Natuurlijk bied je altijd netjes je excuses aan!

Surf etiquette
De regels uitgelegd bij een surfspot op Fuerteventura

3. Snake geen andere surfers

Wanneer je niet je beurt afwacht om een golf te pakken ben je in principe al een “snake”. Je probeert prioriteit te krijgen terwijl er al andere surfers in de line-up liggen, die langer op hun beurt wachten. In het water heb je namelijk een denkbeeldige wachtrij die ervoor zorgt dat niet iedereen op elkaars golf surft.

Wat veel mensen vergeten is dat de surfer die het langst op de golf aan het wachten is prioriteit heeft over de surfer die het dichtst bij de peak ligt. Dit is de volgorde voor iedereen die in het water ligt. Wanneer je om een andere surfer heen peddelt om zo prioriteit te krijgen, dring je voor.
Als voorbeeld neem ik een rij in de supermarkt; staan er andere wachtenden voor je, dan sluit je achter in de rij aan. Dit doe je dus ook met surfen, je wacht je beurt af.

Begin je net een surfsessie, observeer dan eerst de line-up om te kijken wie er langer wacht, voor je een golf pakt. Het kan ook zijn dat dit bij jou gebeurd. Blijf dan relaxt, misschien kun je het er op een later moment nog met de andere surfer over hebben, maar blijf altijd beleeft. Je bent niet verantwoordelijk voor het gedrag van andere surfers, maar probeer zelf het goede voorbeeld te geven.

Surfen heeft een heel eigen surfslang, lees hier meer over wat alle surftermen betekenen.

4. Peddel om de golf heen

Probeer tijdens het uitpeddelen geen andere surfers in de weg te liggen. Dit doe je door niet te peddelen waar de meeste golven breken, maar door er omheen te peddelen. Blijf voor je kijken en probeer niet in de lijn van de surfer op de golf te peddelen.

Wanneer je terug peddelt, kan het voorkomen dat je voor een surfer ligt die een golf richting jou surft. Doe er dan alles aan om niet in de weg te liggen. De surfer heeft namelijk prioriteit om de golf te surfen. Peddel zo hard als je kunt richting de “shoulder” of waar de golf breekt. Kijk hierbij altijd wat het beste uitkomt voor de persoon die de golf surft. Je wilt niet de golf van iemand anders verpesten.



5. Communiceer

Op de meeste surfspots is het druk in het water. Dat leidt tot veel surfers die voor dezelfde golf proberen te peddelen. Daarom is communicatie tijdens het surfen belangrijk. Laat andere surfers duidelijk weten wat je bedoelingen zijn. Ga je naar links? Ga je naar rechts? Of misschien lig je perfect, maar wil je nog even op adem komen. Wanneer de communicatie goed is in het water voorkom je botsingen en worden alle golven gesurft. Oh Jeah!

Net begonnen met surfen? Dit zijn onze 7 beste tips voor de beginnende surfer.

6. Respecteer de locals

Wanneer ben je een local? Een surfer wordt als lokale surfer beschouwt als hij al lang dezelfde surfspot surft. Dan bedoel ik ook echt heel lang, kleine kans dat jij je na drie jaar surfen op dezelfde spot jezelf een local mag noemen. Zelf blijf ik dit altijd een lastige regel vinden. Locals hebben namelijk vaak hun eigen regels in het water. Dit maakt het soms lastig te begrijpen. Neem je tijd en observeer wat de regels zijn. Respecteer deze regels vervolgens ook.

Er is een kans dat je door een van de locals uit het water wordt gestuurd omdat jij je niet aan de “lokale” regels houdt. Om gedoe te voorkomen, is mijn advies om hier naar te luisteren.

Zelf ben ik samen met mijn vrienden, in Portugal bij een van de surfspots in Peniche, het water uitgestuurd. Nadat een van de locals begon te schreeuwen naar een vriend van mij, hadden we gelijk een groep de locals tegen ons. We zijn er toen uitgegaan om verdere problemen te voorkomen. Wat er op dat moment in het water is gebeurd is voor ons onduidelijk gebleven. Bij deze dus nogmaals mijn advies: Respecteer de locals.

7. Laat nooit je surfboard los

Als er een berg van een golf op je af komt, kan het verleidelijk zijn om je board los te laten en onder de golf door te duiken. Gooi je board niet weg! Het kan ernstig letsel opleveren voor de surfer die achter je peddelt. Om voorbij een golf te komen kun je het beste een “turtle roll” of “duckdive” doen. Als je dit nog niet kan hou dan alsnog altijd je board vast.

Deze 7 regels, de heilige surf etiquette, zijn in ieder land en op iedere surfspot hetzelfde. Lokale regels kunnen echter soms afwijken. Het fijne is dat “bijna” iedere surfer hier zich ook aan houdt. Zo kan je overal veilig surfen en ondanks dat je misschien niet dezelfde taal spreekt, als de surfer naast je, weet je van elkaar wie er voorrang heeft.

Ga voorbereid op surfvakantie met deze handige checklist

Goedkope vliegtickets? Check onze vergelijkingstool en bespaar geld voor extra surflessen of een nieuw wetsuit.

De beste surfkampen over de hele wereld. Boek nu voor jouw ultieme surfervaring.

Flexibel en gemakkelijk van spot naar spot reizen? Huur een auto voor jouw surftrip via onze betrouwbare partners.

Geen zorgen op surfreis? Bekijk en vergelijk de beste reisverzekeringen op onze website.

Score de beste golven door de actuele surfvoorspellingen te checken op deze website.

Bekijk onze ultieme inpaklijst om er zeker van te zijn dat je alles meeneemt wat je nodig hebt.

Foto van auteur
Over de schrijver
Sport en outdoor activiteiten hebben mij van jongs af aan altijd gefascineerd, en deze passie is door de jaren heen alleen maar sterker geworden. Het was dan ook vanzelfsprekend dat ik na mijn middelbare schooltijd erop uit wilde trekken om de wereld te ontdekken. Wanneer ik niet op zoek ben naar de perfecte golf om te surfen, is de kans groot dat je me ergens in de sneeuw aantreft!